Open Huis Het Vlier | vrijdag 4 maart 18:00 - 20:30
Aanmelden voor deze school

Afgelopen jaar heb ik deelgenomen aan een programma van de Radboud Universiteit van Nijmegen, Radboud letteren+ genaamd. Dit programma werd georganiseerd vanuit de Pre- University College of Society van de Radboud Universiteit. Het hele programma duurde in totaal 10 middagen en dit was bedoeld voor vwo-leerlingen in de 5e en 6e klas. Ook al zat ik in de 4e klas gedurende dit programma, vanwege het kleine aantal aanmeldingen mocht ik ook meedoen.

Voor het programma moesten we naar Nijmegen komen. Naast het feit dat dit al een hele ervaring is op zichzelf, moest ik hiervoor wat lessen missen om mijn trein te halen. De groep van dit jaar bestond uit 15 leerlingen uit heel Nederland. Iedereen was erg gemotiveerd en aardig. Een Whatsapp groepsapp was al snel gemaakt. In het begin van 2020 heb ik zelfs een studentenpas gekregen. Deze was helaas voor korte tijd geldig, maar ik had wel de mogelijkheid om boeken te lenen uit de universiteitsbibliotheek en het is wel een mooi aandenken.

Een middag in Nijmegen bestond uit twee uur een college van een docent en dan een uur met de mentoren of een workshop. Na 3 of 4 middagen begonnen de verdiepingstracks waarbij de groep in tweeën werd gesplitst. De verdiepingstrack die ik gekozen had, was Taal en Communicatie. Over die onderwerpen werden dan weer een aantal colleges gegeven met meer verdieping. In het overige uur was er tijd om vragen te stellen aan de mentoren (die zelf ook studeren aan de Radboud Universiteit) of was er een bepaalde workshop.

Soms werd er als voorbereiding op een college gevraagd om een bepaalde opdracht te maken of een bepaald artikel of onderzoeksverslag te lezen. Deze werden vaak besproken in de lezing zelf. Verschillende academische vaardigheden kwamen hierbij ook aan bod. Als afsluiting moest er een onderzoek gedaan worden. Hierbij was er veel vrijheid om persoonlijke interesses erbij te betrekken.

Als afsluiting was het de bedoeling om alle onderzoeken te presenteren en het mooi af te sluiten. Helaas kon dat door alle corona maatregelen niet en ging het dit jaar op een andere manier. Via Zoom konden we toch ons onderzoek presenteren.

Voor leerlingen die deze richting op willen met hun studie of gewoon extra uitdaging naast school willen hebben, raad ik dit programma echt aan. Het is een mooie ervaring en de docenten die er een college geven zijn erg ervaren en enthousiast over hun onderwerp. Voor de rest krijg je ook een beeld hoe alles werkt op een universiteit. De academische vaardigheden die je oefent, zijn altijd handig. Voor mij was het een in ieder geval een mooie uitdaging én ervaring. Ik hoop dat er volgend jaar misschien weer iemand uit Deventer eraan meedoet.